Jak se starat o štěně

Budeme mít štěně! Co štěňátku pořídit a jak se o něj starat? Máme pro Vás pár typů, jak na to  :)

ZÁKLADNÍ VÝBAVA PRO ŠTĚNĚ

Pokud si nového mazlíčka přivezete z chovatelské stanice, většinou k němu už nějakou tu výbavičku dostanete. Jasnou věcí je krmivo, na které bylo štěňátko zvyklé. Jako další věcí se dává něco, co je cítit po pachu maminky (dečka, plyšák) – pokud Vám chovatel nedá sám od sebe, řekněte si… pejskovi se nebude tolik stýskat, bude to pro vás oba jednodušší. Někteří chovatelé Vám dají i jiné věcičky pro pejska ale není to pravidlem.

Postarejte se o to, aby Vaše štěňátko mělo doma připraveno:

Samozřejmě máme i méně podstatné věci které potřebujeme jako je šampón, kartáč, kleště na drápky. Poraďte se se svým veterinářem.

 

JAK VÁŠ DOMOV PŘIPRAVIT NA ŠTĚNĚ?

Je velmi důležité, abyste mazlíkovi připravili bezpečný domov. Když štěně vypustíte, tak než se nadějete může vám rozkousat kabely, dráty, dětské hračky a další věci které by mu mohli zdravotně zavařit. Samozřejmě to chce uschovat i Vaše věci, jako jsou boty, kabelky, ovladače a tak podobně. Také si dejte pozor na lidské jídlo, které bude pejska velmi lákat. Odolejte jeho smutným očím a NEKRMTE ho lidským jídlem.  Snažte se mazlíčka co nejvíce zabavit hračkami co jste mu pořídili, zvykne si na ně a je i dost možné, že si na jiné věci ani nevzpomene.

SCHODY! – Nepouštějte vašeho parťáka nějakou dobu na schody. Při jejich zdolávání je možné riziko, že si pejsek uvodí pupeční kýlu. Když pejska přenášíte, dejte si pozor na to, jak ho zvedáte. Nejlepší způsob je, zvedat pejska jednou rukou na hrudi a druhou pod zadečkem. Zabráníte tak přivození kýly.

 

PRVNÍ DNY S VAŠIM PARŤÁKEM

První dny jsou většinou trochu náročné, štěněti je smutno a postrádá lásku své matky. V noci nebude moc spát, bude naříkat a volat maminku. Musíte být trpěliví a dát mu šanci aby si na Vás zvykl. Až se tak stane, bude zase naříkat pro Vás, ale nebojte… po chvilce si zvykne a dojde mu, že i když ho na nějaký čas opustíte, zase se k němu vrátíte zpět. :)

Většina veterinářů doporučuje být pár dní s pejskem doma, ne jen proto aby pejsek neměl tak velké citové zatížení ale i z důvodu že štěňátko by jsme měli krmit 3-4x denně. Některá štěňata nemají hned úplně chuť k jídlu, nic se neděje. Nemusíme pejska hned nutit za každou cenu, spíš ho navnaďte. Můžete vložit do misky trochu nízko tučného tvarohu (POZOR! Mléko nepoužívat, má větší množství laktózy a je u štěňat hůře snášeno), nebo malou špetku kvalitní kapsičky (POZOR! s kapsičkami pomalu, často mají pejsci průjem po jejich požití).

  • Když ho necháváte doma samotného, nechte mu v pelíšku něco s Vašim pachem, aby mu připomínalo, že není na světě sám :)
  • Do místnosti, kde pejsek bude trávit nejvíce času sám, umístěte hodiny které vydávají jemný zvuk tikání. Štěňátkům to připomíná tep jejich matky a lépe snášejí samotu.

 

A MÁME NA ŘADĚ PŘEZUBOVÁNÍ

Někteří majitelé mají z této situace strach. Padají otázky typu: Co když ho snědí? Co když se jim někam zapíchne?

Nemusíte mít vůbec strach, štěňátka nejsou tak nešikovná jak si někteří z nás myslí. Pokud by se přeci jen tak stalo, zoubek i tak z pejska odejde sám. Když pejsek začne přezubovat, začnete na hračkách nacházet trochu krve a na zemi nacházet malinké drobné zoubky. U některých zvířat se stává, že se jim objeví nechutenství a průjem. Nebojte, je to poměrně běžná věc. Tyto příznaky by měly vymizet během jednoho měsíce, pokud ne, kontaktujte svého veterináře pro případnou radu.

 

JAK ČASTO VENČIT ŠTĚNĚ?

V podstatě je to na Vás, kdy štěňátko budete venčit. Doporučený čas je však co 3 hodiny. Také se časem naučíte vypozorovat situaci tzv. „už to na mě jde“. Štěňátko neberte venčit hned po jídle, nechte mu alespoň 30min slehnout. Snižujete tak tím možnost torze žaludku.

 

KDY ZAČÍT S OČKOVÁNÍM PEJSKA?

Samozřejmě je nejlepší štěňátko očkovat co nejdříve. Ne jen očkovat. Vždy když si přivezete nového člena rodiny, měli byste ho nechat odčervit a ujistit se, že pejsek nemá blechy. Možná vám chovatel řekne, že kontrola není potřeba… i tak by jste měli pro jistotu vyhledat veterináře. Věřte, že je to jednodušší než pak z celého bytu dostávat blechy nebo se koukat jak pejsek trpí červíky.  

 

 

Zvířátka jsou starost ale i radost v našem životě. Dokáže Vám dát tolik lásky, jako žádný člověk a jediné co za to chce, je Vaše pozornost.  Pokud chcete mít u sebe vždy někoho, kdo stojí za každé situace při Vás, pořiďte si mazlíčka! :)

Hodně štěstí!