Hry pro vaši kočku, které ji zabaví

Pro kočky je zábava k životu potřebná, stejně jako vzduch, voda nebo jídlo. Domácí kočky nemohou prozkoumávat terén a lovit myši jako venkovní kočky. Proto byste měli svému mazlíčkovi poskytnout příležitosti ke hře a vybít jeho přebytečnou energii.

Kočičí zábava by měla napodobovat lov. S kočkou si můžete hrát různými způsoby, ale vždy byste měli použít předmět, který napodobuje chování potenciální “oběti”, může se jednat o tzv. škádlítko s peříčkem nebo myškou, kuličku z papíru nebo třeba dálkově ovládané myši.

Další fází hry by měl být útěk “oběti”, když ji kočka napadne. Trocha pohybu kočku baví a prospívá její kondici.

Měli byste kočce dovolit, aby hračku chytila a poté ji odměnit vhodným krmením pro kočky nebo pamlskem.

Pokud nevíte, jaké hračky kočce pořídit nebo vyrobit, máme pro vás pár oblíbených zábavných nápadů.

Oblíbené hračky pro kočky

  1. Plyšová myš
    Jsou kočky, které umí aportovat stejně jako psi. Patří mezi ně především zástupci určitých plemen, jako je mainská mývalí kočka, norská lesní kočka nebo třeba sibiřská kočka. Ale i jiná plemena mohou projevit touhu po aportování. Jen to zkusit! Plyšovou myš jednoduše hoďte a zkuste, aby vám ji kočka přinesla.
  2. Hlavolam pro chytré kočky
    Dopřejte své kočce rozmanitost tím, že jí nabídnete nové způsoby hraní a aktivní trávení času. Interaktivní dřevěný hlavolam Piano stimuluje inteligenci kočky. Stačí vložit do všech píšťal oblíbený pamlsek, povzbudit kočku, aby zatlačila na píšťaly směrem dolů. Nezapomeňte svou kočku pokaždé pochválit, když se jí podaří pamlsek získat.
  3. Škrabadlo pro kočky
    Škrabadlo je bezpochyby nepostradatelným prvkem v každé domácnosti, kde se vyskytuje kočka. Díky němu vám kočka nepoškrábe nábytek, protože je nemožné odnaučit vaši kočku škrábat - je to pro ni přirozená činnost. Kočka si díky škrábání na škrabadle brousí drápky, ale také si označuje své teritorium, zanechává svůj pach na místě, které považuje za svůj domov. Díky tomuto rituálu se cítí bezpečně, jsou uvolněné a stávají se klidnějšími a vyrovnanějšími.

    skrabadlo-pro-kocky
    Prozkoumejte naše multifunkční škrabadlo pro kočky.  

    Naše kočičí domky se škrabadlem 3v1 poskytují dostatek prostoru jak na odpočinek, tak na dovádění. Navíc můžete zapojit fantazii a pořídit ke škrabadlu různé doplňky, jako je třeba dřevěný most, díky kterému vznikne větší prostor pro skotačení.
  4. Pamlsky
    Pamlsky jsou pro většinu koček dobrým podnětem k pohybu. Existuje mnoho hraček  pro kočky, do kterých můžete schovat jídlo a tímto způsobem se váš mazlíček musí pohybovat a přemýšlet, aby dostal pamlsek. Drobné pamlsky lze schovat i po domě, například na škrabadlo.
  5. Ručně vyráběné hračky
    Pokud vás baví vyrábění a tvoření, zkuste svému miláčkovi hračku vyrobit. Kočku určitě nezklamete obyčejnou papírovou kuličkou, nebo ještě lépe - kuličkou ze šustícího papíru! Zkuste ji šikovně hodit a v kočičích očích se kulička promění v myš, kterou může chytit.

    Další vychytávkou může být krabice s otvory. Vystřihněte do kartonové krabice nepravidelně otvory, na sisalový provaz přivažte myšku nebo papírovou kuličku a zespodu ji vložte do otvorů. Nechte ji objevit a zmizet a kočka do ní začne žďuchat tlapkou a lovit. 

 hry-pro-kocku

Jak zabavit kočku, když nejste doma?

Před odchodem můžete kočce připravit pořádnou porci zábavy na dobu vaší nepřítomnosti.

  • Nechte válet na zemi papírové koule, kočka za nimi bude běhat.
  • Kartonové krabice, ve kterých jsou ukryté pamlsky.
  • Role obalené sisalovým provázkem, na kterých si kočka může brousit drápky.
  • Svačinky, které schováte v různých koutech domu nebo na škrabadle. Při krmení suchým krmivem mohou být svačiny součástí denní krmné dávky.

Jaké jsou důsledky, pokud si s kočkou nehrajete?

Kočky loví celý život, proto každá kočka, která žije v domě, bez ohledu na věk, potřebuje zábavu. Kočka, která nemá možnost pohybu a lovu, je nešťastná. Stává se letargickou až depresivní nebo je naopak hyperaktivní a agresivní. V druhém případě se obvykle snaží uspokojit své potřeby způsobem, který chovatel nepřijímá, například napadáním nohou nebo ničením nábytku.

Kočky potřebují fyzické i duševní výzvy. Ať už hračku pro svého kočičího miláčka koupíte nebo si ji vyrobíte, důležitá je rozmanitost. Čas od času vyměňte hračky, aby měla kočka nový impuls. Sledujte, jak si hraje, abyste věděli, co ji konkrétně baví. Pokud ji baví lov, volte házecí hračky, rybářské pruty. Pokud vaše kočka ráda hledá pamlsky a má ráda interaktivní hry, hrajte si s ní na schovávanou a vytvářejte příležitosti k hledání potravy. Nechte se unést kreativitou a užijte si váš společně strávený čas.