Tyto potraviny před svou kočkou raději schovejte

Kočky mají svou specifickou fyziologii a jsou zvláště citlivé na určité látky a chemikálie, které zvířecí tělo nedokáže správně metabolizovat, což může vést k onemocnění a dokonce i ke smrti. Znalost potravin a dalších látek, které jsou pro vaši kočku nebezpečné, vám umožní je správně zabezpečit a ochránit vašeho domácího kočičího mazlíčka před možnou otravou.

Můžeme kočce dávat naše jídlo od stolu?

Nedávejte kočce jídlo od stolu nebo zbytky jídla, nejen, že to může přispět k nárůstu hmotnosti, ale může to také poškodit trávicí systém. Tučná nebo smažená jídla mohou být příliš těžká a způsobit průjem.

Běžný je i obraz kočky pijící mléko z misky. Poté, co matka přestane krmit své koťata, se intolerance laktózy zvyšuje a konzumace mléka může vést k poruchám trávení a nepohodlí.

Pokud si myslíte, že vaše kočka snědla něco toxického, okamžitě kontaktujte svého veterináře, který vám bude schopen poradit, co dělat v této situaci.

Existuje mnoho potravin konzumovaných lidmi, které jsou pro kočky škodlivé. Patří mezi ně například: čokoláda, káva, alkohol, česnek, cibule, pažitka, hroznové víno, rozinky, makadamové ořechy, avokádo, semínka, pecky, xylotil, syrová vejce a mnoho dalšího.

5 potravin, které jsou pro kočky nebezpečné

 cokolada-nebezpecna-pro-kocku

  • Čokoláda a kofein

Čokoláda obsahuje theobromin, látku, která je pro kočky toxická. Jeho škodlivost závisí na množství v daném produktu. Například hořká čokoláda, čokoládové polevy nebo kakao jsou nebezpečnější než mléčná a bílá čokoláda. Kofein, látka obsažená v kávě, je také pro kočky toxická a zvyšuje jedovaté účinky theobrominu. Příznaky otravy čokoládou se projevují u kočky jako: neklid, rozrušení, dýchací potíže, arytmie, zvracení, průjem a svalový třes.

  • Česnek a cibule

Česnek i cibule jsou škodlivé jak čerstvé, tak vařené nebo sušené. Po konzumaci této zeleniny se v trávicím traktu uvolňují toxické látky, které mají velmi silný oxidační účinek a mohou poškodit červené krvinky a hemoglobin. To vede k mnoha příznakům spojených s nedostatkem červených krvinek. Objevuje se bledost sliznic, zrychlené dýchání a zrychlený tep, slabost zvířete, zvracení a průjem. Může se objevit i žloutenka a selhání ledvin.

  • Avokádo

Avokádo je toxické pro ptáky, ale může být jedovaté i pro ostatní zvířata. Jedovatou látkou v avokádu je persin, který se nachází nejen v plodech, ale i v listech, semenech a kůře rostliny.

  • Hrozny a rozinky

Dosud nebylo zjištěno, jaká látka obsažená v hroznech způsobuje otravu u koček. Je ale známo, že snězení i pár hroznových kuliček může ohrozit zdraví a život vaší kočky. Zpočátku se projevují průjmy, zvracení a bolesti břicha. Posléze může následkem otravy dojít k selhání ledvin, které může mít za následek smrt zvířete.

  • Makadamové a jiné ořechy

Nejsou jedovaté, ale vysoký obsah tuku v ořeších může poškodit trávicí systém kočky. Otrava ořechy se projevuje zvracením a křečemi, které se dostavují do 12 hodin po konzumaci. Naštěstí příznaky obvykle vymizí samy do 2 dnů. Není známo, jaká dávka makadamových ořechů je toxická.

 

nebezpecne-potraviny-pro-kocky 

 

Pozor! Nejen potraviny, ale i některé rostliny mohou být pro kočky toxické. Patří k nim například:

  • jmelí, břečťan a vánoční hvězda
  • rhododendron, vistárie a lilie
  • rajčata a sladký hrášek

Co by nemělo kočkám chybět pro zdravý život

Krmivo pro vaše mazlíčky musí obsahovat všechny živiny ve správném množství a poměru a nesmí obsahovat nic, co by  jim mohlo ublížit. Kočky jsou masožravci a k udržení optimálního zdraví potřebují zdroj živočišných bílkovin. Je vhodné najít kvalitní krmivo pro kočky, které odpovídá věku a zdraví vaší kočky.

Pokud si nevíte rady se specifickými potřebami vaší kočky, promluvte si se svým veterinářem. Ten může z odborného hlediska posoudit její zdravotní stav a také se ujistit, že ji krmíte správným typem potravy.

Nepostradatelnou součástí pro zdraví kočky je také škrabadlo, díky němuž se udržuje kočka v dobré kondici, má možnost brousit si drápky a samozřejmě je to ideální místo jak pro hru, tak pro odpočinek.

Mnoho potravin, které máte s největší pravděpodobností doma, mohou být pro kočky nebezpečné. Uvedený seznam není vyčerpávající, pokud si nejste jisti, zda je daná látka či potravina bezpečná, uchovávejte ji mimo dosah kočky a nepodávejte ji žádné další krmivo bez konzultace s veterinářem.