První dny koťátka v novém domově

První dny u vás doma mohou být pro nového kočičího člena rodiny stresující. Kotě potřebuje poznávat nové okolí, rodinu a často i další domácí mazlíčky. Během této doby byste se měli starat o jeho pocit bezpečí a psychické pohodlí.

Seznámení s novým domovem by mělo být vaší kočce podáváno postupně, nepřetěžovat ji svou pozorností ani neodbytnou touhou po kontaktu, například od dětí. Na hlazení a mazlení přijde čas, až si kotě zvykne na nové prostředí.

Než váš nový nájemník dorazí domů, musíte se na jeho příchod připravit a pořídit kočičí výbavičku.

 

 pece-o-kote

zdroj: pixabay.com

Jak by měla vypadat základní výbavička pro kočku?

WC pro kočky může být bez krytu nebo s krytem, to má výhodu v tom, že stelivo kočka nevyhazuje hrabáním ven. Na vybírání kočičích exkrementů a hrudek se vám bude hodit i lopatka.

  • Stelivo

Do toalety je potřeba přidat podestýlku, nejlépe ve formě hrudkujícího splachovatelného steliva.

  • Miska

Misky budete potřebovat minimálně dvě - na granule a na vodu.

TIP: Pokud chcete, aby vaše kočička měla vždy čerstvou vodu, pořiďte ji zásobník na vodu.

Pro koťata můžete koupit menší balení granulí, které bude svým složením napomáhat zdravému růstu, kvalitní srsti a podporovat imunitu. Dospělá kočka spotřebuje průměrně 2 kg granulí za měsíc.

Škrabadlo patří mezi nejdůležitější součást výbavy a to nejen pro kočky, ale i pro vás. Protože poškrábaný nábytek nebo sedačku - to nechcete! Naše škrabadla 3v1 poskytují dostatek prostoru jak k odpočinku, tak k dovádění vaší kočky. Jsou vyrobeny poctivou českou ruční výrobou z dřevěných vodovzdorných překližkových desek, které vydrží po generace.

Kočka se doma nesmí nudit, pořiďte jí třeba malou myšku, kterou můžete položit na zem nebo schovat do domečku na škrabadle.

 

 skrabadlo-pro-kocky (1)

Domek se škrabadlem 3v1 Grace je velice stabilní, vyroben z masivních dřevěných vodovzdorných překližkových  desek o síle 15 mm.

Kdy navštívit veterináře?

Pokud není známa minulost kotěte, měli byste navštívit veterináře okamžitě. Koťátka od chovatelů nebo z útulku jsou většinou ve veterinární péči a s návštěvou veterináře můžete počkat, dokud se mazlíček nebude ve svém novém domově cítit bezpečně.

Kočka nalezená na ulici však může trpět nemocemi, které vyžadují okamžitou lékařskou péči. Své kotě vezměte na prohlídku také v případě, že do druhého dne nezačne jíst, pít nebo používat toaletu, nebo pokud po několika týdnech nedojde k žádnému pokroku v jeho socializaci.

Je potřeba kočku očkovat a odčervovat? Záleží také na tom, zda bude kočka v bytě nebo bude běhat převážně venku.

Očkování a odčervení

Očkování je primární způsob ochrany zdraví vaší kočky. Pro kočky není povinné očkování, ale profylaxe by se neměla zanedbávat. Koťata se obvykle očkují třikrát - ve věku 8, 12 a 16 týdnů a poté se očkují ve věku 6 nebo 12 měsíců podle doporučení veterináře. Chráníte je tak proti střevnímu kataru a panleukopenii, neboli kočičímu moru. Očkování kočky, která opouští dům a je často venku či na zahradě by mělo zahrnovat i  očkování proti vzteklině, chlamydiím a leukémii. Vhodná je i pravidelná ochrana proti blechám a klíšťatům.

Od 3 týdnů věku až do odstavení se doporučuje odčervovat každé 2 týdny. Poté do věku 6 měsíců se přípravek na odčervení podává měsíčně. Později závisí množství odčervení na životním stylu kočky a členů domácnosti. Pokud jsou v domě s vaší kočkou i malé děti, měla by být kočka odčervována jednou měsíčně, jinak stačí 4x až 2x ročně.

Nezapomeňte ma bezpečnost vaší malé kočky. Pokud budete mít kočku doma, jedním z nejdůležitějších prvků je instalace pletiva do oken a na balkon. Taková ochrana vám umožní otevřít okna nebo vypustit kotě na balkon bez rizika pádu. Dávejte pozor, aby se kočka nedostala k čisticím prostředkům a také rostlinám, které jsou pro ni toxické, například monstera, azalka, amaryllis nebo oleandr.

 

Teď už zbývá jen vybrat jméno pro vašeho čtyřnohého kočičího kamaráda a naplánovat si čas na hraní, díky kterému si vytvoříte láskyplné pouto!